“De Colombianen bewijzen het tegendeel”

Zou je dat nou wel doen, is het niet gevaarlijk om naar Colombia te reizen? Als ik het boek de Pizarro begin te lezen begrijp ik de ongerustheid, wat een gruwelijkheden hebben er zich afgespeeld in dit land maar er zijn al meerdere zeilers ons voor geweest en zei hebben alleen maar lovende woorden over dit bijzondere land! Niets houd ons tegen, op naar een nieuw avontuur.

Nadat we uit Curaçao zijn vertrokken maken we een stop op Aruba! Hier wachten we op een goed weer venster. Als je de oude zeerotten mag geloven is de tocht van Aruba naar Colombia de gevaarlijkste. Om een veilige en rustige overtocht te ervaren is wachten op de juiste weervoorspelling een must. Met wat geduld en 10 dagen verder is het zover en we zijn niet de enige. Iedereen gebruikt deze kans om Zuid-West te gaan. De beruchte kaap (Cabo Vela) staat bekend, omdat hier de wind en golven verdubbelen. De enige veilige manier is om met weinig wind de kaap te ronden. De eerste 24 uur is even slingeren maar daarna is er zelfs energie om brood te bakken en een vislijn uit te gooien en dat zonder zeeziekte pleister. Vooral voor Akko die zijn hele leven al last heeft van zeeziekte is dit een hoogte punt want vanaf Martinique gebruikt hij ze niet meer. De vislijn staat strak en niet veel later halen we een Yellow fin tuna binnen. We eten er drie dagen van! Met 15 tot 18 knopen wind en de golven vanachter gaan we lekker vooruit. Normaal loopt Choctaw dan al mooi maar we hebben ook nog eens 2 knopen stroom mee. Er zit hier veel leven in zee, een groep dolfijnen komt ons begroeten en in de nacht varen we door een broedkamer van vliegende vissen. Als je er een lamp op schijnt krioelt het zo ver je kan kijken. Ze vliegen als kamikaze piloten tegen ons aan. Als ik beneden net lig te dommelen hoor ik overal om mij heen vliegende vissen spartelen die zich te pletter hebben geslagen op het dek. Bij het ochtend schemer willen we de aap hijzen maar zien dan pas wat voor slagveld het aan dek is. Ik schraap 50 vliegende vissen van dek en er blijven overal schubben achter. De laatse 15 mijlen gaan tergend langzaam want de stroom die mee was, is nu tegen, soms met 3 knopen. Als dan de wind weg valt blijft er maar weinig snelheid over. Ook met de motor bij gaan we niet veel harder. We besluiten om dicht langs de kust te varen. Uit ervaring weten we dat daar minder stroom staat. Een duidelijke scheidingslijn in het water zegt dat het klopt. Het is een raar fenomeen als je deze grens over gaat en je nauwlijks nog stroom tegen hebt. We blijven tot aan onze bestemming vlak langs de kust varen en na 52 uur komen we aan in Santa Marta waar de Mariniro’s ons naar binnen loodsen.

Wennen aan het stadsleven

Nee stadsmensen zijn we niet. Na een dagje Amsterdam ben ik altijd wil blij om weer op de veluwe te zijn! Inmiddels zijn we alweer een paar dagen in Santa Marta. De haven ligt letterlijk in de stad of eigenlijk ligt de stad aan het water. Wij beleven het of we er midden in wonen. De stad komt elke avond tot leven. Dans en muziek staat centraal maar ook veel straatartiesten en verkopers. De drukte om ons heen is overweldigend en moeten hier echt aan wennen. Het is een wirwar van mensen, auto,s, bussen, scooters en motorrijders. Als voetganger heb je niet veel te zeggen, we worden een paar keer bijna van ons sokken gereden. Verkeersregels zijn er niet maar stoppen voor een rood licht doen ze wel! Paul en Charlotte van Sy Quilinda nodigen ons uit om een uitstapje te maken. Wat is het fijn om bevriende cruisers tegen te komen, die hier al even zijn. Zij maken ons wegwijs naar beste pinautomaat, supermarkt of een gezellig koffietentje. Zo raken we langzaam gewend aan Colombia op een prettige manier.

Toeristische attractie

We nemen een veelte kleine taxi naar Tyrona park wat op 45 min rijden van Santa Mata ligt. We ruiken al snel een eigenaardig luchtje en bij elke hobbel voelen we de banden in de wielkasten. We vragen ons af of het autootje het wel gaat trekken met vier grote kaaskoppen en de chauffeur. Opgelucht stappen we uit en lopen naar de entree. Ondanks dat er veel mensen zijn en wij als cruisers een beetje verwend zijn geraakt aan plekjes voor onszelf, is het een prachtige wandeling met veel variatie. Na 5 uurtjes wandelen nemen we de bus terug maar we zijn niet de enige. De bus is afgeladen en er kan er altijd nog wel eentje bij. Akko staat bij de deur die niet meer dicht kan, wij staan in het gangpad en is het wachten op een zit plek. Hangend aan de bagage bakken boven ons met onze klotsende oksels zal voor de mensen die zitten niet zo aangenaam zijn. Een uur later met wat geduw en getrek hebben we allemaal een zitplek.

Kerst en nieuwjaar is elk jaar weer een verassing

Waar vieren we het en met wie is altijd een grote vraag. Hier hebben de colombianen ook vakantie en dat is te merken aan de drukte maar ook gaan de prijzen omhoog als je iets wil ondernemen. Wij houden ons gedeisd en pakken allerlei klussen op. De naaimachine maakt weer eens overuren met de nieuwe koolborstels! Op de steiger word het steeds gezelliger, in de avond zien we steeds meer sfeerverlichting op de boten. Kerstavond staat in het teken van het dobbelspel en iedereen neemt wat lekkers mee. Poffertje bakken! altijd een feest in een boot waar het 36 graden wordt maar wat was het een succes. 1e kerstdag diner bij Paul en Charlotte. Draadjesvlees, bloemkool en aardappels, hoe simpel en lekker kan het zijn! 2e kerstdag is mijn verjaardag. Het hoeft niet van de daken worden geschreeuwd en daarom bleef het bescheiden met de mensen die we goed kennen met natuurlijk een zelf gebakken appeltaart. Ondanks dat kerst en nieuwjaar voor ons elk jaar weer anders is blijft er 1 traditie elk jaar terug komen. Oliebollen bakken! We vieren oud en nieuw met mensen die in de haven liggen, iedereen neemt weer wat lekkers mee. Het leuke is, dat er allemaal traditioneel gerechten op tafel komen uit het land van herkomst. Een ware smaak sensatie! Zo ook de oliebollen met poedersuiker

Off Road

Een tweedaagse motortour staat er op de planning, georganiseerd door Marty van Sy Feather. Altijd een avontuur met deze gast. Geen idee wat ons te wachten staat maar we hebben er zin in. De organisatie vraagt wat ons niveau is….. onze referentie is in het dominicaanse republiek en Marty en Leah hebben veel ervaring. Advanced klinkt wel goed toch? Dit keer hebben we een helm, handschoenen en professionele motorlaarzen. Ook gaat er een gids mee, wat kan er nog mis gaan….. De stad uitrijden schijnt nog het gevaarlijkst te zijn als je net op een vreemde motorfiets zit. Chaos in de stad. Bussen zijn blauw, taxi ’s geel. Je wordt massaal links en rechts in gehaald en een gat in de weg daar slalom je nog even snel omheen. Eenmaal de stad uit gaan we via een bergpas omhoog, zo kunnen we onze bochtjes even oefenen voor het echte werk begint. De route die we gaan rijden is niet standaard, het ligt eraan wat je niveau is. Onze gids doet het liefst elke dag van deze tours maar niet iedereen is zo gek als ons! Daar gaan we, steil omhoog, modder, riviertjes en loss keien. We leren gaande weg en de leercurve is hoog. Waar angst soms nog regeert gaat over in adrenaline en na je eerste val heb je weer wat geleerd. Het is bijna bij iedereen vallen en op staan. De motoren zijn zwaar ook al zijn ze maar 150 CC. Gelukkig helpt iedereen elkaar!

We komen ongeschonden aan in onze ecolodge. Moe en voldaan en een paar blauwe plekken rijker, genieten we van het verwarmde zwembad met uitzicht over de vallei. De temperatuur hier op 1200 meter is erg aangenaam. In de avond gaan de lange broeken en truien aan. We Slapen sinds lange tijd weer onder een dekbed en mijn sokken blijven aan om het warm te krijgen. De volgende ochtend eten we een goed ontbijt en zitten we om 09:00 alweer op de motor. Met een unaniem besluit gaan we nog meer off road. We rijden helemaal naar de top van “De Cerro Kenney” op 2500 meter. Het was zwaar maar na een goede nachtrust en de ervaring van gister halen we allemaal de top en lijken onze skills met het uur te verbeteren want er zijn geen valpartijen meer. Terwijl deze etappe veel natter is met veel losse keien. Nu terug naar beneden waar vooral Leah en ik tegen op zien. Dit gaat buiten gewoon soepeltjes. Als we het off road gedeelte achter de rug is slingeren via de bergpas naar Minca waar een welverdiende lunch op ons staat te wachten. Na het eten komt de man met hamer, we zitten er allemaal doorheen. Ook de reizigersdiaree heeft ons te pakken. Tijd om naar huis te gaan. De rit naar beneden is allemaal asfalt “easy peasy “maar toch zijn de laatste km zwaar. Bij terugkomst worden we getrakteerd op een biertje door @adrelineaddictmoto. Een geweldige ervaring!

Busreisje naar Cartagena

Om bij de bushalte komen pakken we een taxi. Het kaartje is online geboekt! Op het bus station is het chaos en onze bus blijkt maar niet te komen. Na 2 uur wachten is mijn geduld op. Waarom blijft iedereen zo rustig. Maar de bus komt, zeggen ze stellig. Na 3 uur wachten is daar dan eindelijk onze bus. Nu hebben nog een bus rit van 6 uur voor de boeg en komen we niet meer bij daglicht aan in Cartagena. Er is ons al meerdere malen verteld blijf op de gebaande paden, niet in het donker over straat, draag geen duren sieraden en loop niet met je camera of telefoon te koop. We zoeken het niet op en houden ons aan dit goedbedoelde advies. Je ontkomt er niet aan dat je toch een keer in een schimmige straatje loopt of tegen schemer ergens aan komt maar het duurd niet lang of dat argwanend gevoel verdwijnt al snel want we voelen ons absoluut veilig in dit land. Ons airbnb ligt op anderhalve km van de stad in een wijk die niet heel populaire is bij de taxis blijkt maar dit was voor ons tenminste betaalbaar. Ook nu weer krijgen we goed bedoeld advies van de eigenaar. De wandeling naar de stad is in groot contrast met de oude stad die omringd worden door grote verdedigings muren maar is wel de realiteit. De straten zijn vies. Overal ligt afval, wat wordt uitgeplozen door de daklozen en die je vind op elke hoek van de straat. Het is schrijnend om te zien maar blijkbaar wen je hier ook aan. Je kan namelijk niet iedereen helpen en help je die persoon wel als je geld geeft? Als we uiteten gaan geven we onze doggy bag weg of kopen een extra broodje als we bij de bakker zijn. Lastig zijn ze niet, nee is nee. Dit heb ik in kaapverdie heel anders moeten ervaren helaas.

Eenmaal aangekomen bij de oude stad, lopen we door de poort en wanen ons ineens in een andere wereld. De straten zijn nog nat want blijkbaar spoelen ze die schoon, geen afval en het ruikt hier ook aangenamer. Er is veel historie te bespeuren,de huizen zijn kleurrijk en hebben allemaal balkonnetje met fleurige bloemen begroeid met klimop. Het is een verademing om hier binnen te wandelen en te genieten van deze oude stad die bewaard is gebleven. Overdag is het te heet in de stad, er staat geen zuchtje wind. Het beste is om in ochtend en de namiddag te gaan is, onze ervaring.

De wijk Gestmanie was vroeger niet veilig maar heeft een ware metamorfose ondergaan. Het is een favorite plek om uit tegaan. Kleurrijke straten, kunstart en straatmuzikanten. de kleine smalle straten zijn versierd met paraplu s, bloemen, vlaggetjes. Het lijkt of elk straatje een thema heeft. Als we met een taxi naar huis willen en we zeggen waar we heen willen, schud hij zijn hoofd. Ook de volgende twee taxis verzoeken ons om weer uit te stappen. Terug lopen in het donker is geen optie maar uiteindelijk lukt het en worden we netjes thuis gebracht maar ook nu weer vragen ons af waarom ze hier niet durven te rijden.

Na drie dagen Cartagena vinden we het welletjes. Het was bijzonder leuk en de moeite waard ook al hebben we niet zo op steden. Het reizen met taxi en bus gaat ons steeds makkelijker af. De terugreis loopt soepeltjes, met de lokale busmaatschappij waar je ter plekke gewoon een kaartje koopt en ze om de 20 min vertrekken.

De straatkunst van Bogota

Bogota is de hoofdstad van Colombia en ligt op 2500 meter hoogte en telt 8 miljoen inwoners. Ook nu gingen we met de bus alleen deze trip duurde 19 uur. Een vliegticket had ons er binnen twee uur gebracht maar we vonden de tickets te duur. De bus is luxe, grote comfortabel stoelen waar je bijna helemaal languit kan liggen. Het enige waar we ons in vergist hadden is dat het ijskoud wordt in de bus. Met onderkoeling verschijnselen komen aan in ons appartement. Geen verwarming maar wel een warme douche. Hier in bogota is het 18 graden en in Santa Marta 36! De zomerkleren worden in geruild voor jassen en lange broeken. Tijd om de stad te gaan verkennen!

De straatkunst van Bogotá is beroemd over de hele wereld. De stad heeft een aantal straatartiesten voortgebracht die hun kunst nog steeds over de hele wereld maken. De street art in Bogota is zowel mooi als politiek. Er zijn enkele kunstenaars die zeer gevoelige onderwerpen naar voren laten komen in hun kunst om hun mening te uiten. Voor kunstenaars is het een kans om krachtig sociaal commentaar te leveren op de politiek van hun land, om hun helden te verdedigen of om de straten op te fleuren met kleur. Vaak krijgen kunstenaars de opdracht van pandjeseigenaren zoals bijvoorbeeld winkeliers om de muren op te fleuren met street art. Op deze manier proberen de winkeleigenaren te voorkomen dat er hersenloze tags worden geplaatst door andere graffiti spuiters. Er is namelijk een ongeschreven regel in de street art scene dat je geen kunstwerken mag bekladden met tags uit respect voor de kunstenaar. De meeste en mooiste straatkunstwerken vind je in de wijk La Candelaria. Ondanks dat het een toevluchtsoord voor backpackers is in Bogota, kan La Candelaria op het eerste gezicht een beetje onaantrekkelijk en zelfs intimiderend lijken. Hoewel je prima op eigen gelegenheid door de stad kunt dwalen op zoek naar street art, is het echt aan te raden om met een street art tour mee te gaan. Je krijgt dan ook de verhalen achter de kunstwerken te horen, en dat maakt het allemaal nog interessanter. De street art tour (die zich voornamelijk focust op deze wijk) bied je ook de ideale manier om je te oriënteren wanneer ze voor het eerst in de stad aankomt. Bovendien geeft deze tour je een beter beeld van de stad en een uniek inkijkje in de sociale en politieke thema’s in Colombia. Een selectie maken van mijn fotos was moeilijk want er was op elke hoek van straat wel iets moois te zien!

Een bezoek aan de cowboys

“Llanos” (vlaktes) liggen ten oosten van Bogota en staan bekend om de grote diversiteit aan vogels, wilde dieren en de typische Llanero cultuur. Om daar te komen vliegen we naar het plaatsje Yopal. Vandaar rijden met de taxi naar Trinidad waar we overnachten in een prachtige ecolodge die bestaan uit cabana’s (kleine huisjes). Omringd door de geluiden van de natuur springen we in een verkoelend zwembad. De volgende ochtend hebben we een taxirit van twee uur voor de boeg, waar we vervolgens een aantal hato’s (ranches) bezoeken in de privé- natuurreservaten verspreid over 4 dagen. Hier beleven we het leven van de Llanero’s. Spotten wild, vogels en rijden paard. Dieren die je kunt tegen komen zijn o.a. capibara’s (de grootste knaagdieren ter wereld), miereneters, armadillo’s, kaaimannen en brulapen.  We zien heel veel leven en rijden bijna elke dag paard. Slapen in een traditionele Maloca. Gaan op bezoek bij een weverij die traditionele chinchorro (hangmatten maakt. Waar wij het moeilijk vinden om onze draai te vinden in een hangmat hebben zij dat met een bed. De mensen zijn ontzettend gastvrij en vertellen Gepassioneerd over hun leven op Llanos!

Terug in Bogota

Het rondreizen is best vermoeiend en gelukkig hebben we twee dagen om bij te komen om vervolgens weer verder te reizen. Al onze kleren moeten gewassen worden want het zit vol met teken en ander gespuis. Als ik in de buurt ben heeft Akko geen last van muggen, tot dat ik muggenverdelger gebruik. Nu ook weer vinden de teken mij lekkerder dan Akko. Ik zit er helemaal onder en haal wel 30 teken weg, kleiner dan een spelden knop. Ook een paar dikke jongens die zich goed vast hebben gebeten. Als aapjes vlooien we elkaar voor de laatse keer en zo vind ik er toch nog een paar.

De Amazone

In het zuiden van Colombia ligt het plaatsje Leticia. Hier komen drie land grenzen samen en zonder enige belemmering loop je naar Brazilië of steek je de rivier over naar Peru. Vanaf hier gaan we per boot de Amazone rivier op. Een boottochtje van 2.5 uur daarna nog met een klein bootje naar onze bestemming san Martin, een inheemse stam die bestaat uit 700 inwoners. We maken een wandeling met een gids en hij vertelt over zijn dorp. Duiken de jungle in en ook in de avond. Brrr overal krioelende beestjes. Vogelspinnen, kikkers, giftige spinnen immens grote sprinkhanen en als we te lang stil staan blijk ik in een mierennest te staan. Iets prikt mij en begin op mijn kleren te slaan en overal komen dikke zwarte mieren tevoorschijn. Ik ben al geen held in het donker en ben opgelucht als we weer in het dorp zijn. Op de rivier zien we grijze en roze dolfijnen en zoeken de bomen af op andere beesten. Helaas kan de Amazone in Colombia niet tippen aan Suriname. Het blijft 1 van onze highlights van onze reis!

Even terug in Nederland

Als we terug komen uit de Amazone hebben we ook nu weer een paar dagen om een beetje bij te komen en ons voor te bereiden om naar Nederland te gaan. We verblijven in onze favorite studio in Bogota. Dat landreizen eist zijn tol, als ik onder de warmte uitslag kom te zitten en Akko hoge koorts krijgt. Wat mij zorgen baat want als je uit het Amazone gebied komt en je krijgt koorts is er een hoge kans op malaria. Preventief of zomaar slikken omdat je koorts hebt zien we niet zo zitten vanwege alle bijverschijnselen. Via de huisbaas krijgen we advies om naar het ziekenhuis te gaan waar ze ook een laboratorium hebben. Met google translate en ons gebrekkig spaans gaan het molentje draaien. Na een half uur staan we weer buiten, is er 15 euro betaald en twee uur later krijgen we uitslag per mail. Geen malaria! Akko voelt zich inmiddels ook alweer een stuk beter.

Vanaf Bogota vliegen we met air France naar Parijs om daar over te stappen naar Amsterdam. Gelukkig zijn we al aardig gewend aan de 15 graden in Bogota want in Nederland is het koud en miezerig. Mijn ouders staan ons weer op te wachten met open armen. Vieren de verjaardag van de moeder van Akko en zien we voor het eerst hun nieuwe stek op de derde verdieping met mooi uitzicht, alleen het weer blijft troosteloos. Selectief bezoeken we familie en vrienden omdat we maar twee weken in Nederland zijn. Een nachtje Schiermonnikoog, op bezoek bij Hans en Janet van de Zeevalk voelt als vanouds! en we zien zelfs de zon. De dagen vliegen om en voor we het weten pakken we onze koffers alweer in, met allemaal reserve onderdelen en 4 zonnepanelen die we in een fietsdoos gaan vervoeren. Het afscheid nemen is beladen zoals altijd en blijft ook altijd het minst leuke van een bezoek aan Nederland maar we moeten er even doorheen bijten.

Een bus rit van 19 uur doe ik nooit meer zeg ik nog

Terug in Bogota vanaf Nederland loopt allemaal soepeltjes zelfs de fietsdoos met zonnepanelen blijft heel en is meegekomen, maar we zijn er nog niet. Van bogota naar Santa marta is ruim 700 km. Ik had gezworen omdat niet weer met de bus te doen maar al onze bagage mee krijgen kost een fortuin en met de bus niet. Trap op trap af, taxi in taxi uit komen we oververhit aan op het busstation. Veelt te vroeg, gelukkig maar want er zijn nog maar twee luxe stoelen over. Dit keer gaan we goed voorbereid, genoeg kleren aan en kopen twee fleece dekentjes. Koud zullen we niet krijgen. Wat ons wel opvalt. Het maakt niet uit waar je bent maar overal is er geluidsoverlast. Zelfs als je ergens midden in rimboe zit, zijn er mensen die harde muziek draaien tot in de vroege uurtjes. De generator moet ervoor draaien wat ook weer lawaai geeft. In de bus staan de telefoons op standje hard en gesproken berichten zijn hier populair. Swipen of je leven ervan afhangt met het volume op max. Knetter gek wordt ik ervan, Akko maakt van zijn mond geen moordkuil en stapt er op af, ze hebben het meteen in de gaten en het volume gaat uit voor zolang het duurd. We slapen redelijk en als we een stop maken om iets te eten en ik kom terug zie ik zeker drie kakkerlakken weg rennen die op mijn tas zaten. Aaai….. ik besef me nu, dat alles wat aanboord gaat eerst gechecked moet worden om een invasie aan kakkerlakken te voor komen als we ze al niet hebben.

Terug in Santa Marta

Na ruim 6 weken komen we terug op een zanderige Choctaw en houd mijn hart vast met wat ik binnen ga aantreffen als ik het schuif luik op duw. Pff de boot is mooi droog van binnen geen ongedierte te bekennen maar buiten is het net of er een zandstorm over Choctaw heeft geraasd. Er staat ons nog wat te doen de komen de dagen! We bereiden ons voor op een eventuele vertrek maar we missen het weer venster omdat we nog niet klaar zijn. Ook de Ruimtevaarder is nog niet klaar en zo hebben we nog een gezellige tijd samen met uitjes een klusje hier en daar of even af koelen in het zwembad met een biertje. We laden Choctaw helemaal vol met eten en brandstof want hier in colombia is het betaalbaar. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je dat niet doet.


4 antwoorden op ““De Colombianen bewijzen het tegendeel””

  1. Schitterende blog heb je weer geschreven Liza en wat een avonturen en belevenissen hebben jullie weer beleefd en meegemaakt. Wat mooi om dit te lezen en jullie reis te volgen chappeau. Ga zo door met jullie prachtige reis en wij lezen graag jullie avonturen. Lieve groetjes vanuit een somber en regenachtig koud paasweekend in Zeewolde. Corina en Wim Nedermeijer 👍🐰🐣🐔🌷💕

  2. Heerlijk om dit te lezen. Je schrijft zo beeldend, dat we het bijna meebeleven, maar dan zonder prikkende beestjes en galmende telefoons 😁

  3. Wat een leuk verhaal weer !!!!
    Deze verhalen houden bij ons de moed erin. Na een kleine 4 jaar klussen aan de Camelot is onze hoop toch wel dat ze dit jaar te water gaat en wie weet, richting Suriname

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *