Zelfvoorzienend!

We zijn onderweg naar Lemmer na 4 dagen zetten we weer voet aan wal. Ankeren heeft onze voorkeur. Helemaal op jezelf, en het bespaart geld. Het liggen in een haven kost al snel 2 tot 3 euro per meter. Met onze 15 meter incl 2,5 meter boegspriet die de havenmeester wel mee telt, waar je niks aan hebt in een haven. Dat telt wel op!

Onze 500 Watt aan zonnepanelen helpen ons tot nu toe aan volle accu’s, ook de windmolen draagt daar soms wat aan bij. Vandaag 2 uren de watermaker aan gehad en het koste geen stroom omdat de windmolen en de zonnepanelen hun werk deden. Vanochtend een warme douche daar word ik wel gelukkig van, wat een luxe allemaal. Waar we nog wel aan moeten werken is ons afval want daar hebben we echt teveel van, dat is nu eigenlijk de enige reden waarom we naar de wal moeten. De was doen we zelf, met de hand, de wasmachine hebben we weggegeven. Wat ik nu al merk is dat we langer in de dezelfde kleren blijven lopen. Voorheen deed je elke dag een schoon shirt aan nu ruik je er een keer aan en als het niet al te veel stinkt kan het best nog een dagje gedragen worden dat geldt niet voor ons ondergoed hoor, daar wil ik wel elke dag een schonen van aan. Conclusie we hebben veel teveel kleding mee!

Zuinig zijn met water ook al hebben we een watermaker aan boord. We hebben 250 liter water in onze tanks. Alles wat we aan boord doen is zuiniger. 1 keer per dag afwassen, voorheen pakte je elke keer een schoon kopje en vulde je de vaatwasmachine. Nu drink je de hele dag uit het zelfde kopje. Douchen doen we kort maar wel het liefst warm! In de tropen zal dat wel anders zijn. Een buitenkraan die het buitenwater op pompt om de boot te wassen, anker af te spoelen of jezelf! De waterkoker bezorgd ons een lekker kopje thee of koffie we hebben stroom genoeg en zo besparen we gas. Onze zelf gemaakte koelkast is watergekoeld en dat zorgt voor minder Ampères. In de keuken hebben we 2 kranen de een voor drinkwater de ander is een buitenkraan om de afwas voor te spoelen dat kost ons minder drinkwater.

Onze brandstof tanks hebben een inhoud van 250 liter. De motor gebruiken we zo min mogelijk. We hebben geen haast en met 2 knopen wind kom je nog steeds vooruit! De motor wordt nu vooral gebruikt bij sluizen, bruggen,en bij tegenwind in de vaargeul. Het komt regelmatig voor dat het net buiten de vaargeul maar een halve meter diep is. Een bochtje afsnijden kunnen we beter niet doen met onze diepgang van 2 meter.

2 antwoorden op “Zelfvoorzienend!”

  1. Geweldig !!! Dat leerproces dat is straks wel nodig op de lange tochten.
    Mijn schipper op mijn eerste tochten zei altijd , lees je afval en leer ervan, hij bedoelde, was het nodig ? Kon het anders? Onze voedingsmiddelen zijn bestemd voor landrotten, wat de verpakking betreft, maar aan boord zit er mooi mee, daar moet je dus anders mee omgaan en het afval aan de kant laten, dat is hier nog niet van toepassing maar in warmere oorden wil je geen kartonnen en papieren verpakkingen aan boord, niet alleen voor de hoeveelheid afval maar ook voor het ongedierte, op zee heb je natuurlijk geen ongedierte, die neem je mee vanaf de wal.

  2. Hi Liza, Akko

    Super om je verslag te volgen! Zo kunnen we allemaal meegenieten van ‘t avontuur dat slechts enkelen aandurven! Thanks!

    Veel plezier
    Axel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *