Biscay Tactics!

2 snelheids scenarios. Snel en minder snel. Afhankelijk van de windkacht en richting.

Onze vriend, Jimmy Cornell, schrijft in zijn boeken niet uitgebreid over de zogenoemde “Biscay Bay passage”. Zijn ervaringen zijn dat het of hard waait of helemaal niet, de zeilers die 4 dagen lang lekker 15 knopen schuin van achteren hadden met een zonnetje erbij zijn bijzonder zeldzaam. Een hoop geduld en een beetje geluk heb je hier echt voor nodig

Bij de passage vanuit het noorden, zoals wij dat willen ondernemen, zouden we het beste kunnen wachten op een passerende depressie (lage drukgebied) en vertrekken zodra de kern voorbij is en de zee het toelaat om vervolgens gebruik te maken van de gunstige windrichtingen, het mooiste zou dan zijn windrichtingen vanuit Oost naar Noord naar Noordwest die in de staart van de depressie zitten. Afhankelijk of de kern van de depressie noord of zuidelijk van ons passeert is e.e.a. meer of minder gunstig. Helaas zal bij het steeds verder verdwijnen van het lagedrukgebied de wind ook gaan liggen, hopelijk hebben we dan voldoende profijt gehad van de duw in de goede richting en komt er vervolgens een hoge drukgebied vanuit het westen naar ons toe voor het laatste zetje naar A Coruña in Noord Spanje.

De belangrijkste details op een rij.
– Falmouth – A Coruña is in een rechte lijn ca. 450 NM. (800km)
– We rekenen met een voorzichtig gemiddelde snelheid van 5 Knopen.
– Theoretisch doen we er 90 uren over, 4 dagen en 3 nachten, wanneer we de rechte lijn kunnen volgen. We nemen voorraden voor 8 dagen mee.
– Volle brandstoftank + reserve = 270 liter is bij ons een bereik van 470 NM in het geval dat de wind ons in de steek laat.

Uitwijkmogelijkheden
– Eerst van Falmouth naar Brest en wachten op het volgende geschikte moment, hierdoor is het grote stuk met 1 dag ingekort. Maar de bedoeling om zoveel mogelijk aan de westkant van de golf te varen is dan niet meer
– Landen in Gijon of Santander of Bilbao. Wanneer de wind te veel Zuid-West is zal A Coruña niet bezeild en komen we oostelijker uit.

Mogelijk vertrek op Zondag 18-8 s’Ochtends Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4

Deze weerkaarten zijn uit de voorspelling van 14 augustus voor de 10 dagen daarna. De voorspellingen zijn de afgelopen 2 weken niet bepaald consistent gebleken dus ons geduld zal behoorlijk op de proef worden gesteld. Gelukkig hebben we niet heel veel haast, maar we willen hier toch wel erg graag voor het eind van Augustus weg zijn.

Mocht er iemand zijn die bruikbare tips en goede ideeën heeft dan houden we ons aanbevolen.

Groet, Akko en Liza

2 antwoorden op “Biscay Tactics!”

  1. Hoi Liza en Akko, erg leuk om jullie blog te lezen! De tip die ik wil geven is: ga eerst naar Brest. Ook erg leuk en 3 dagen vooruit plannen is wat makkelijker dan 4. Op de Rade de Brest is het heel goed en mooi ankeren. Groeten van de Kobbe crew

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *