Een dames onderwerp!

Wij vrouwen kennen allemaal het maandelijkse probleem. Er zijn daar verschillende middelen voor en zijn makkelijk in gebruik. Daarentegen produceren wij ontzettend veel afval. Een bijkomend probleem als je op een boot woont: waar laat je het? Het kan zo maar even duren voordat we ons afval ergens kwijt kunnen. Benieuwd naar mijn ervaring? Lees dan verder! (Mannen jullie kunnen nu nog afhaken)

  • Bevat geen schadelijke stoffen. De vaginawand is zeer goed doorbloed en neemt daarom gemakkelijk stoffen op die ermee in aanraking komen
  • Gaat tot wel 10 jaar mee
  • Voorkomt irritaties en allergische reacties
  • Milieuvriendelijk
  • Voordelig
  • Comfortabel
  • Hygiënisch
  • Je hoeft een cup minder vaak te verschonen

Er zijn genoeg filmpjes en uitleg over de menstruatie cup, die heb ik ook eerst bekeken voordat ik er één bestelde. Ik was al snel verkocht en bestelde de diva cup online. Spannend vond ik het wel toen ik hem eenmaal binnen had. Oefenen als je niet ongesteld bent, is wel een aanrader en scheelt een hoop geknoei. Het bleef bij een eerste poging en de cup belandde in de kast. Ik vond het veel te spannend. Hoever moet ik de cup inbrengen? En krijg ik hem er wel weer uit? Het zweet brak me al uit, als ik er aan dacht. We wonen nu twee maanden op ons schip en ik had nog een klein voorraadje tampons mee. Die zijn inmiddels op en had al besloten om geen nieuwe meer te kopen. Het wordt tijd voor de diva cup. Intussen had ik al zelf maandverband gemaakt, wat je kan uitwassen, voor het geval het niet lukt met de menstruatie cup. De naaimachine kwam te voorschijn en ik naaide de ene maandverband met vleugels na de ander. Een kleurrijk geheel met een leuk drukkertje.

Het gebruik van de menstruatie cup is echt spannend maar daar moet je even door heen. Als je eenmaal gewend bent aan het idee door te oefenen, zal je merken dat je ontspant en het met de dag makkelijker gaat. Het is belangrijk dat je een vouwtechniek kiest, die voor jouw het makkelijkst werkt. Ook de houding waarin jij je prettig voelt is belangrijk. Er zit een klein steeltje aan, dit kan voor sommigen vervelend aan voelen. Dit is houvast om hem goed te kunnen verwijderen. De ervaren vrouwen knippen dit steeltje af, maar zover ben ik nog niet. De cup wordt minder diep ingebracht als een tampon en door de vacuüm die wordt gecreëerd als hij open klapt, zorgt ervoor dat hij niet lekt.

Puch vouw werkt voor mij het beste!

In het begin bleef ik hem en beetje voelen maar verder duwen durfde ik niet. Dit zorgde ervoor dat hij een beetje lekte. Er staat in de beschrijving dat je hem eigenlijk niet mag voelen. Een beetje draaien wordt geadviseerd om de vacuüm te creëren, dit lukt bij mij niet en heb de cup er toch een beetje verder in geduwd. Na het inbrengen is het belangrijk dat de cup open klapt. Je kunt ook even met je vinger voelen of de cup helemaal is opengevouwen, dat ging bij mij de eerste keer mis want het lekte een beetje de cup was nog niet helemaal open gevouwen. Voor elke vrouw is dit verschillend. Het verwijderen van de cup vergt ook enige oefeningen. Het is belangrijk dat de vacuüm eraf is, voordat je de cup eruit haalt want dit wordt als pijnlijk ervaren. Wat voor mij het beste werkt is, om het steeltje te pakken en tegelijkertijd en beetje te drukken alsof je moet plassen. Dan is er ruimte om de cup in te knijpen en dan hoor je de cup ontluchten. Een beetje zigzaggend naar buiten bewegen maakt het ook makkelijker. De cup kun je leeg gooien in het toilet en even omspoelen. Daarna breng je cup weer in en heb je er de hele dag geen omkijken meer naar. Ik gebruik hem nu een 3 maanden en merk steeds vaker dat ik helemaal niet bezig ben met mijn menstruatie!

Voor mij geen tampons meer! Het is echt wel even doorzetten en het gaat in het begin niet vanzelf, maar toen ik voor het eerst een tampon gebruikte vond ik dat ook spannend en vergde dat ook enige oefening. Proberen kan geen kwaad toch? En wie weet maakt het je maandelijkse situatie net iets makkelijker en prettiger.

Er zit een heel mooi en handig opbergzakje bij!

2 antwoorden op “Een dames onderwerp!”

  1. Hoi, ik had hier eigenlijk nog niet over nagedacht maar het klinkt wel als een goed alternatief aan boord! Ook fijn om eens zo een blog te lezen met zeilerstips. Hoewel Kris niet echt interesse vertoonde 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *