Atl. Oversteek dag 12, Tropical Wave

Ahoy!
Na een ruwe nacht met veel wind begint de dag bewolkt, om ons heen in de verte hangen stapelwolken. We zeilen tussen een hoge- en een lagedrukgebied door en krijgen zo nu en dan het randje van een bui mee, het is nog niet genoeg om Choctaw te verlossen van het saharazand wat onophoudelijk neerdaalde in Kaapverdië . We weten denken inmiddels een beetje te weten hoe het werkt met al die weersystemen boven ons dus proberen we te profiteren van de wisselende windrichting tussen de depressies door. Zo varen we buiten verwachting uren lang direct op onze bestemming af. Tegen de avond neemt de wind langzaam af en we zien de zee gelukkig ook geleidelijk kalmer worden, uit de voorspellingen halen we dat de zeegang juist zwaarder zou worden, tot wel bijna 3 meter. Wij vinden het uiteraard wel best zo want nu behouden we toch een mooie snelheid met de slechts 10 knopen wind. We hebben trouwens ook steeds vaker de stroming mee. Het is een rustig avondje, de zee is inmiddels vlak en er is best weer veel bewolking in de verte rondom ons heen, waar wij zijn niet. Akko probeerde in de middag een actueel weerkaartje binnen te halen, maar het blijkt erg druk in de ether, het is zaterdag en alle zendamateurs willen blijkbaar tegelijk. Als dan wel de Grib bestanden doorkomen met de wind/regen/neerslag/golfslag informatie, lijkt er verder niet veel aan de hand te zijn behalve dat er nu ongeveer 2.5 meter hoge golven zouden moeten zijn. Deze golven komen helemaal vanaf de Subtrobische Storm ThEta, deze storm woedt al een poos t.h.v de Canarische Eilanden. Maar die golven hebben blijkbaar de boot gemist, hier zijn ze in ieder geval niet. We hebben snelheid, weinig deining en stroom mee met af en toe wat spetters, dat beloofd een goede nachtrust!
Next morning: Echter, die nacht blijkt er in het nieuwste weerkaartje, welke we dus pas “the morning after” hebben kunnen ontvangen, een Tropische Golf te zijn bijgetekend, precies op de plek waar wij ons bevonden……! Een Tropische Golf (TG)is de aanzet van een mogelijke Tropische Storm. Wat we geleerd hebben is dat op locatie van het ontstaan van de TG er niet per-see veel aan de hand is. Maar als de TG zijn weg naar het Westen maakt zal deze steeds meer opladen en kan zich ontwikkelen tot een Tropische Storm die zich op zijn weg naar het NoordWesten steeds verder op kan laden tot een mogelijke Hurricane waarvan we er afgelopen seizoen een record aantal hebben gezien.
Door het oog van de naald? We denken van niet, maar misschien toch een beetje. We wachten nog even op een bericht hierover van onze weerman. Wat hij ons eerder vertelde is dat in deze onstabiele periode een TG zich spontaan kan vormen, die kunnen dus opeens vanuit het niets zo op je hielen zitten. In de stabiele periode (buiten het hurricane seizoen)komen deze Tropische golven ook wel voor, maar dan vormen ze zich meestal boven Afrika en dan zie je ze dus al van verre aankomen.
Op eerder advies zijn we eerder naar het zuiden gevaren dan we zelf van plan waren geweest, de rede daarvoor was precies om de hierboven omschreven situatie. Je kunt beter op de plek zijn waar de TG wordt geboren dan op de plek, meer Noord West, alwaar de TG zich misschien tot Tropische Storm heeft ontwikkeld.

Situatie op het moment van verzenden van dit bericht: 15-11-2020, 13.00UTC Locatie: 08*28’N / 042*48’W Koers: 255 graden Snelheid: 5.5KN Nog te gaan: 750 Zeemijlen tot de Bolton bij Paramaribo Weer: Zonnig, wolken in de verte maar het gat van Elburg boven ons, 1013mb en blistering hot Wind: 14Kn Watertemp: 28.6C

Eén antwoord op “Atl. Oversteek dag 12, Tropical Wave”

  1. Iedere dag vragen we ons wel eens af:hoe zou het met ze zijn?
    En iedere dag geef jij antwoord! Houden zo! Je hebt een mooie schrijftrant.
    By the way: wij kennen al heel lang een TG. Tante Geertje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *