“Een beetje zelfspot”

Het is weer zo ver, “overprikkeld”, ken je dat? In eens is het daar, maar er ging meer aan vooraf natuurlijk. Het is de druppel die de emmer deed overstromen. Inmiddels herken en erken ik mijn probleem en dat maakt het een stuk makkelijker maar soms………………………

Er ging dus meer aan vooraf maar het moment dat je het herkent ben je al te laat. Na een druk kinderfeestje op de wal met zingen, dansen, hink stap sprong en kussendans gaan we terug naar onze boot. Inmiddels waait het al weer heel hard. Eenmaal op de boot is het schrap zetten, het lijkt wel of we zeilen de ene keer worden we links plat gelegd en dan komt er een windvlaag van rechts met 36 knopen over ons heen. Alles rolt en glijd van tafel. Mijn humeur daalt al aardig. Dit gaat door tot diep in de nacht. Slapen ho maar, gedurig rol ik bijna uit bed. Tegen de ochtend vallen we toch in slaap. De ochtend begint windstil alsof er gisteren niks gebeurd is. Het blijft de hele dag rustig en ik kijk nu al uit naar mijn nachtrust!

Je raad het al, overprikkeld. Slapen lukt niet, niks is meer goed en alles komt door die stomme boot. De mast trilt, door het trillen lig ik schuddend in bed en veroorzaakt dat de lijnen in de mast tikken, dan is er nog die deining van de zee (swell genaamd). Het kussen wat ik voor de zoveelste keer heb opgeklopt is weer een diepe kuil geworden van het rollen en schudden van mijn hoofd. Terwijl ik dit op schrijf vraag ik me af of ik morgen mijn eigen handschrift wel kan lezen met al die frustratie. Zal ik nog even door gaan? Het hemdje wat ik aan heb zit te strak en ruil het voor iets groters dan denk ik “van te weinig slaap word je dik, zeggen ze”. Dat kan ik er ook nog wel bij hebben, ook de haren op mijn been irriteren me, waarom groeit dat zo snel. Mijn kapitein moet het bezuren “want het is toch duidelijk wat ik zeg, waarom moet ik dat uitleggen” Sorry schatje!

Het ligt natuurlijk niet aan de boot maar aan mezelf. Nu heb ik altijd al moeite met geluiden en trillingen meestal kan ik dit goed verdragen met oordoppen maar soms ook niet, vooral als ik dus een paar nachten slecht slaap. Op deze momenten kan ik mezelf niet uit staan. Kan de man met hamer langs komen? Dat zorgt trouwens wel weer voor hoofdpijn de volgende morgen. Het stomme is, je valt uiteindelijk toch in slaap en als je wakker word lijkt het wel of ik het allemaal gedroomd hebt!

3 antwoorden op ““Een beetje zelfspot””

 1. Heel herkenbaar. Slecht/te weinig slapen en gevoelig zijn voor overprikkeling is geen goede combi. Alles is leuk en bam, plots vliegt het je naar de strot!
  Leuk die ontspanningsoefeningen maar op dat moment is het al te laat. Als ik ze wel doe, helpt het echt maar meestal vergeet ik zoiets en tja… Hier ook iemand die dan de volle laag krijgt.
  We kunnen er niets aan doen, het hoort bij ons maar daarom vinden we het nog niet leuk…
  Stoer dat je het vertelt.

 2. Tja wie heeft dat nu niet, maar je bent er hoop ik weer over heen
  anders moet je nog maar een poosje heel diep zuchten. het gaat vast weer over. groetjes van mij en Henk

 3. Mooi geschreven zelfspot van jezelf Liza. Maar wel herkenbaar ook voor mij. Na een hele drukke oppasdag of een gebeurtenissen vd dag kan ik ook vaak s’nachts niet in slaap komen. Daarbij heb ik ook last van oorsuizen wat ook een stoorzender is. Ook bij volle maan is dit een feit. Maar er zijn ergere dingen dus ik moet niet zeuren en ben gelukkig verder gezond.
  Wat schrijf je toch realistisch Liza zo mooi om je verhalen te lezen over wat je meemaakt. Schrijf je ook een boek over je reis met de boot.🤔 fijne dag vandaag hier komt de zomer 🌞ook weer om de hoek kijken, wij gaan dan lekker fietsen in de omgeving van ons dorp.😘 lieve groetjes ook aan Akko van ons😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *