“Les cafards” aan boord

Als zeiler wil je geen ongedierte aan boord krijgen en de kakkerlak is dan nog de grootste nachtmerrie. Ze vermenigvuldigen zich snel en kunnen meerdere dagen zonder eten en drinken. Ze leven zelfs nog dagen zonder hoofd! Je komt er daarom niet zo makkelijk vanaf als je ze eenmaal hebt, is ons verteld door zeilers die er al maanden tegen vechten.

Franse buren

We zijn al meer dan een jaar onderweg en op een paar vliegen en muggen na, is ons ander gespuis bespaard gebleven. We liggen al ruim 6 maanden voor anker in de Baai van Mindelo en ja kakkerlakken zijn er zeker maar tot op heden geen indringers aan boord gehad. Totdat we nieuwe buren kregen, die wel heel dicht bij ons voor anker gaan. Uit betrouwbare bronnen is het een Frans gezin met een grote hond en ze hebben les cafards aan boord. Die dag is het windstil en liggen wij benedenwinds, je voelt het al aankomen die avond zie ik iets in mijn ooghoek. Ik spring overeind “Kakkerlak!” roep ik, een hele grote. Akko sprint naar buiten met vliegenmepper en mept hem van boord. De schrik zit er goed in, hoe kan dat nou? Waarom zien we ze binnen niet…? Deze joekel kan hier niet zijn gegroeid, dan hadden we wel sporen gevonden. De uitwerpselen lijken namelijk op muizenkeutels als de kakkerlak dit formaat heeft. Onze theorie is dat deze kakkerlak is opgejaagd door de hond van de buren en bij ons is neergestreken of we hebben met de boodschappen deze jongen mee genomen van af de wal maar zo groot heb ik zo nog niet gezien aan land.

Inspectie

Alle kastjes worden leeg getrokken op zoek naar sporen van kakkerlakken. Alles wordt grondig schoon gemaakt en elke broodkruimel wordt onder de loep genomen. Leeft het? zijn het uitwerpselen of eitjes? Al ons etenswaar was al wel afgesloten, maar de keuken is wel een bron van voedsel en vocht bijv. onder het fornuis, wasbak en prullenbak. Het kost mij een hele dag maar het voordeel is dat de boot brandschoon is! De wekker wordt gezet want als het donker en stil is komen ze in actie. We vinden helemaal niets wat wijst op kakkerlakken.

Kakkerlakken kunnen wel vliegen

Meerdere mensen hebben ons verteld dat kakkerlakken niet vliegen. Dat stelt ons niet gerust, wetende dat ze ook nooit alleen zijn. Zou het dan toch? Staan we aan een begin stadium van een plaag? Moeten de eitjes nog uitkomen? Oh gatver, mijn nekharen springen omhoog bij het idee. De dag erna zijn we buiten bezig en tillen we een jerrycan diesel op. Hier zit een hoes over heen. Weer een kakkerlak of is het dezelfde? Hij is wel net zo groot! Akko zegt, maak een foto voordat ik hem kapot sla. Hij heeft moeite om tegen de gelcoat op te lopen maar als ik een foto probeer te maken en Akko niet de kans heeft om hem te grazen te nemen zet hij het op een “vliegen”. Zijn enige uitweg is het ruime sop of… oh nee de dinghy die een paar meter achter onze schip drijft. Het zijn misschien geen goede vliegers maar de grote jongens kunnen downwind heel wat meters afleggen, is onze conclusie!

Ook de dinghy wordt afgezonken op zoek naar de kakkerlak.

Preventie

Er zijn talloze methodes om kakkerlakken uit te roeien. Genoeg middeltjes op de markt maar welke helpt het beste? We kregen tips van zeilers die er al maanden mee worstelen en al van alles hebben geprobeerd maar helemaal uitroeien is nog niet gelukt. Boorzuur lijkt het middel waar kakkerlakken niet tegen kunnen. Dit strooi je over plekken waar ze lopen, dit blijft kleven en wordt zo opgenomen in het lichaam van de kakkerlak. We sluiten de boot hermetisch af en spuiten een bus Cuca Paff helemaal leeg onder de vloer en vermaken ons de komende uren op de wal! (Wat een stank!)

Voorkomen is beter dan genezen!

Vermijd karton, dit is voor de kakkerlak ideaal om eitjes te leggen en ook de wikkels die om blikjes zit worden verwijderd. Al het fruit en groenten krijgen een zoutbad voor 10 min. Vooral met bananen heb je kans op kakkerlakken. Je schoenen zijn ook niet veilig, maak ze schoon of laat ze in de dinghy. Sluit al je eten af en laat eten niet slingeren. Laat de vuile vaat niet te lang staan. Zorg dat de kakkerlak het niet fijn vind bij jou aan boord!

Zoutwaterbad voor 10 min.

Eén antwoord op ““Les cafards” aan boord”

 1. Rent to Kill was de firma die bij ons aan boord en aan de wal de firma die deze krengen te lijf ging. Zeeschepen zijn vergeven van deze loeders.
  Wisten jullie dat kakkerlakken kunnen lezen?
  Wanneer de auto van Rent to Kill voor het schip of voor de deur stond rende alle kakkerlakken van het schip of naar de buren. Wanneer de auto weer weg was zag je ze weer in alle hoeken en gaten.
  Je kan er ook paardenrennen mee houden. De grote exemplaren voorzie je van een mooie tekening op hun schild met nummer. Op het stalen dek kalk je met krijt de racebaan. De geprepareerde kakkerlak stop je onder een doosje. Bij de start haal je het doosje weg, maar de kakkerlak blijft doodstil zitten. Geef een harde klap met een hamer op dek, niet op de atleten, en die beesten gaan lopen. Ze houden niet van kalk dat ze blijven tussen de lijnen. De eerste die aankomt heeft natuurlijk gewonnen.
  Ik was tweede machinist op een Engelse boot met Chinese bemanning. Er werd goed gegokt, net als bij de paardenrennen.
  Misschien een idee voor aan de wal met je collega zeilers. Een goede kakkerlak hou je in leven, de verliezers mogen gaan zwemmen.
  Goede reis verder en blijf gezond,
  Willem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *