Plastic soep…….? Wat kunnen wij er zelf aan doen?

Verantwoord de wereld rond, hoe doe je dat eigenlijk?
Ik heb zeker wel ideeën maar of ze in de praktijk ook gaan werken gaan we beleven.
Advies en tips zijn zeker welkom van jullie kant!

Thuis zijn we inmiddels zo gewend om ons afval te scheiden dat we daardoor niet bezig zijn om ook echt minder afval te produceren, dit word helaas in stand gehouden door de fabrikanten die alles maar blijven verpakken. In de havens in Nederland kun je aardig je afval scheiden vaak is het glas, papier en rest. Maar om aan boord meteen je afval te scheiden is nog best lastig door het gebrek aan ruimte. Vaak komt alles in 1 zak terecht en dan zou je het op de kant weer willen scheiden, maar dat gebeurt vervolgens niet. Hier moeten we dus nog een systeem in gaan vinden.

Om mee te beginnen willen we zo veel mogelijk verpakking op de wal laten en daarvoor proberen we zo weinig mogelijk verpakte spullen te kopen. Dat valt niet altijd mee!
Papier en karton blijven op de kant ook om insluipers van boord te houden.
Vroeger, van voor het plastic-tijdperk ging alles gewoon over boord, dat was normaal, voor glas werd geadviseerd het aan stukken te slaan, glas is tenslotte geraffineerd zand, blik roest weg en GFT verteert, al doet een bananenschil er toch soms nog 6 maanden over. Wij gooien liever niets overboord, behalve organisch “Oud brood voor de eendjes”

Toen het idee kwam om deze reis te maken, zocht ik iets om terug te doen voor onze wereld, in ieder geval willen we geen sporen achter laten! Het zijn vaak maar kleine stapjes maar het begint wel bij jezelf, zo heb ik een aantal vervangbare producten bedacht en gevonden die bijdragen aan een minder belastend milieu.

Het verzamelen van lege melkflessen en deze een 2e leven geven. Mijn collega melkdrinkers waren zo vriendelijk om ze voor ons te verzamelen. Ze zijn handig in gebruik en makkelijk te stouwen omdat ze vierkant zijn. Het vervangt heel wat verpakkingsmateriaal dat we anders aan boord ergens een plekje moeten geven, de flessen zijn waterdicht, licht en best sterk. Nu kopen we grote verpakkingen rijst, meel, koffiebonen, suiker, macaroni en natuurlijk hagelslag.

Shampoo bar, wat een uitvinding en zo simpel! Het vervangt zeker 2 flessen shampoo en met ons zuinige verbruik wel 3. Je kan ze online bestellen bij Lush en worden ook nog eens eco verpakt en verstuurd!

Je moet het echt eens proberen!

Het gehaakte alternatief voor het gele schuursponsje. Het nadeel van het gele schuursponsje is dat je ze niet kunt wassen en ze worden al gauw weggegooid omdat het een bron van bacteriën is geworden. Het gehaakte schuursponsje kun je wel wassen. Je kunt hiervoor verschillende materialen gebruiken en het beste is natuurlijk natuurlijk garen dat een beetje stug is. Acryl garen werkt ook goed maar is nog niet 100% biologische.

Handmade!

Bijenwasdoeken zijn het alternatief voor huishoudfolie, je kan ze online bestellen maar zijn best prijzig daarom heb ik ze maar zelf gemaakt en dat is prima te doen. Er zijn verschillende technieken en die kan je op YouTube vinden. Wat je nodig hebt zijn lapjes katoen, bijenwas en een rasp. Je kunt er alles in verpakken als je handen maar wat warm zijn waardoor de bijenwas zich laat vormen om je schaaltje of kommetje. Uitwassen doe je met koud water en als de bijenwas uitgewerkt is voeg je er weer nieuwe bijenwas aan toe. Je doet er ongeveer een jaar mee.

Handmade!

Het Gehaakte boodschappentasje is helemaal hot! Ze zijn steeds beter te verkrijgen maar het is nog leuker om ze zelf te maken! Als ik er tijd voor heb ga ik ze verkopen onderweg.
Voor ons geen plastic tasjes meer. Mochten we toch met van die dunne oude plastic tasjes blijven zitten dan kan ik er altijd nog weer gehaakte tasjes van maken!

Soda en bakingsoda is de basis van heel veel schoonmaakklusjes ook de groene zeep en schoonmaakazijn ontbreken niet bij ons aan boord. Zo heb ik mijn eigen afwasmiddel en wasmiddel gemaakt die verantwoord overboord kunnen. Het recept is te vinden op YouTube

Wordt vervolgd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *